De paragrafen

Wet open overheid

2.8 Wet open overheid

De Wet open overheid (Woo) is een Nederlandse wet die tot doel heeft om de openbaarheid van bestuur te vergroten en de transparantie van de overheid te bevorderen. De Woo heeft als belangrijkste doelstelling de relatie tussen de overheid en de inwoners te versterken door meer openheid en duidelijkheid te bieden over het functioneren en de besluitvorming van de overheid. Hierdoor kunnen inwoners beter betrokken zijn bij het bestuur en wordt de democratische controle bevorderd. Belangrijke elementen en uitgangspunten van de Wet open overheid zijn onder andere:

  1. Actieve openbaarmaking: De gemeente moet proactief informatie beschikbaar stellen aan het publiek, zonder dat daarom expliciet wordt gevraagd. Voordat deze verplichting van kracht wordt, moet er eerst een ingangsdatum worden bepaald via een koninklijk besluit. Naar verwachting worden gemeenten in de loop van 2024 verplicht gesteld om informatie actief openbaar te maken.
  2. Passieve openbaarmaking: Inwoners hebben het recht om informatie op te vragen bij de overheid, en de overheid moet binnen een redelijke termijn deze informatie verstrekken.
  3. Uitzonderingsgronden: Er zijn enkele specifieke gevallen waarin de gemeente informatie mag weigeren te verstrekken, zoals bijvoorbeeld gevoelige persoonsgegevens of informatie die de nationale veiligheid kan schaden.
  4. Toegankelijkheid: De informatie moet op een begrijpelijke en toegankelijke manier worden verstrekt.
  5. Transparantieverslag: De gemeente moet periodiek rapporteren over de inspanningen die zij heeft geleverd om de transparantie en openbaarheid te bevorderen.

De Wet open overheid (Woo) heeft als doel om naast transparantie ook gemeenten te stimuleren om hun informatiehuishouding op orde te brengen. Om aan de wet te voldoen, is het noodzakelijk dat gemeentelijke informatie vindbaar en consequent beschikbaar wordt gesteld. Dit vereist aanpassingen aan IT-voorzieningen en werkprocessen, wat een grote impact heeft op de bedrijfsvoering van de gemeente. In 2023 worden de randvoorwaarden om actief informatie openbaar te maken gerealiseerd (publicatieplatform, anonimisering software, bewustwording in de organisatie). Daarnaast wordt een start gemaakt met de eerste actief openbaar te maken processen.

De Woo treedt gefaseerd in werking. Dat wil zeggen dat de door de wetgever bepaalde informatiecategorieën in tranches verplicht openbaar gemaakt moeten worden. De datum waarop de eerste tranche verplicht openbaar gemaakt dient te worden is nog niet bekend en volgt na koninklijk besluit. Toch probeert Hilversum invulling te geven aan de inspanningsverplichting om al informatie uit de bepaalde informatiecategorieën openbaar te maken op het daarvoor ontwikkelde publicatieplatform.

In 2024 zal het project Woo in het teken staan van het doen van procesworkshops in de processen die te maken krijgen met actieve openbaarmaking. In deze processen zal het onderdeel anonimiseren en het onderdeel publiceren een vast onderdeel van het proces zijn. Om dit te realiseren is het nodig dat de processen gedetailleerd beschreven zijn, de rollen en verantwoordelijkheden omtrent het anonimiseren en publiceren helder zijn en de organisatie opgeleid is om het nieuwe proces uit te voeren.

De Woo is een wet in beweging. Landelijke ontwikkelingen omtrent de openbaar te maken informatie en de aansluiting op publicatieplatforms zijn aan de orde van de dag. Hilversum volgt de ontwikkelingen en stemt de toekomstige projectplanning hierop af.

Actieve openbaarmaking
De gemeente Hilversum bereidt zich voor op actieve openbaarmaking. Om deze openbaarmaking mogelijk te maken is de sub-site, woo.hilversum.nl, ontwikkeld als een publicatieplatform. Dit platform stelt ons in staat om documenten en informatie in lijn met de Wet open overheid (Woo) proactief en actief openbaar te maken. In 2024 zal de gemeente steeds meer documenten op dit platform publiceren

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2023 09:21:52 met de export van 11/10/2023 09:11:48